Czy kawa jest zdrowa? Ile kaw dziennie możemy pić bez negatywnych konsekwencji dla zdrowia? Wokół kawy powstało wiele mitów, dlatego postanowiłem zebrać kluczowe informacje związane z rośliną, która rozprzestrzeniła się na całym świecie i jest na drugim miejscu na Giełdzie Papierów Wartościowych zaraz po ropie naftowej.
Zanim przejdę do konkretnych informacji na temat kawy w ujęciu TCM, na początek podzielę się z Tobą przepisem na kawę według Kuchni 5 Przemian. Tak przygotowana kawa ma działanie mocno energetyzujące, stymuluje układ krążenia, ogrzewa i wzmacnia serce (podnosi jego Yang)
Przepis na energetyczną kawę
- Do wrzącej wody dodaj po kolei szczyptę: cynamonu, goździków, imbiru.
- Gotuj od 4 do 6 minut, następnie dodaj do wywaru troszkę zimnej wody oraz niewielką ilość soku z cytryny.
- Wsyp dobrej jakości zmieloną kawę i gotuj około 3-4 minuty.
- Odstaw z ognia, lekko przestudź, dodaj łyżkę miodu i pij z fusami.
Smacznego! Tak przygotowana kawa jest świetna dla nerek (rozgrzewa je). Nerki nazywane są przez Chińczyków „”korzeniem życia” lub „zarodkiem stworzenia”, co wynika z ich funkcji przechowywania Jing oraz faktu, że są podstawą Yin i Yang dla całego ciała oraz wszystkich innych jego narządów.
Kawa według Tradycyjnej Medycyny Chińskiej – co to daje?
Obecność wyżej wspomnianych składników z poszczególnych przemian równoważy ten napój energetycznie i termicznie. Poza tym w przypadku kawę GOTUJEMY, a nie zalewamy wrzątkiem czy przygotowujemy ją za pomocą ekspresu. Warto pamiętać o tym, że kawę możemy dowolnie modyfikować i przygotowywać wedle własnych upodobań kulinarnych oraz obecnych potrzeb organizmu. Dodając do powyższego przepisu np. mleko, złagodzimy działanie wysuszające i rozgrzewające kawy ponieważ mleko ma właściwości nawilżające i ochładzające. Jednocześnie osoby cierpiące na choroby spowodowane śluzem i wilgocią, powinny unikać nabiału i pić tylko czarną kawę. To tylko jeden z wielu przykładów możliwości modyfikowania tego energetycznego wywaru.
Kawa w ujęciu znanego specjalisty TCM
Kawa nigdy nie była gorąca z natury, chyba że pijesz ją gorącą i parzysz swoje usta i język. Kawa jest aromatyczno-unosząca, jest ostro-rozpraszająca, gorzko-drenująca oraz lekko słodka w zależności od sposobu jej przygotowania. Jakość aromatyczna oraz zapach kawy otwierają kanały serca i automatycznie budzą SHEN (umysł), ostra natura kawy powoduje, że się pocisz, smak gorzki ma właściwości drenujące dla Tai Yang, ale przede wszystkim dla Yang Ming, poprawiając wypróżnienia. Mocz stanie się przejrzysty jak woda, a niektóre osoby mogą się spocić po jednej filiżance kawy. Wysuszające właściwości smaku gorzkiego będą wyczerpywać Krew, doprowadzając do Wiatru Serca (palpitacje). Z tego powodu kawa jest tylko dla jedzących mięso, a nie dla wychłodzonych wegetarian czy niedoborowych w Krew wegan.
Claude Diolosa – specjalista tradycyjnej medycyny chińskiej.
Jeśli kawa jest zbyt gorzka lub kwaśna i pijesz ją w maksimum energetycznym Żołądka (7:00-9:00), może to zwiększyć kwasowość żołądka (tak samo jak sok pomarańczowy lub cytrynowy) i wywołać rodzaj ognia Żołądka (Ogień Yin), a nawet gorąca Krwi (atopowe zapalenie skóry). Element Ognia nie jest ani gorący ani zimny. Jego natura zależna jest od kontekstu w jakim o nim mówimy. Smak gorzki jest ambasadorem dla trzech rodzajów ognia: ognia Nerek, Pęcherzyka Żółciowego i Osierdzia (San Jiao). 95% ziół gorzkich ma zimną, a nawet bardzo zimną naturę, wysuszające właściwości i działanie zsyłające. Kawa nie jest tu wyjątkiem, ale straciła swą zimną naturę w procesie Pao Zhi (preparacji). Dzięki procedurze palenia ziaren, kawa zyskuje na gorzkości oraz na właściwościach wysuszających. Jak widzicie potrzebna jest większa wiedza, by zrozumieć to zioło. Gotując kawę, tak jak robią to Turcy i Grecy, właściwości smaku gorzkiego zostają zneutralizowane, a dodanie cukru sprawia, że robi się ona słodka i łagodniejsza dla żołądka, serca i warstwy Krwi. Jeśli dodasz mleka, to białka i tłuszcz będą trudniejsze do strawienia i mogą zablokować Qi Żołądka i Pęcherzyka Żółciowego. Jest to jeden z głównych powodów pojawiania się migren i jest związany z piciem cappucino. Ciało próbuje pozbyć się śluzu poprzez mdłości i wymioty, a suchość Krwi będzie przyczyną, dla której jesteśmy bardziej wrażliwi i chcemy położyć się w ciemnym pokoju. Jeśli zaparzymy kawę z całymi ziarnami kardamonu, to aromatyczna i ogrzewająca natura kardamonu w połączeniu ze smakiem gorzkim kawy da nam, według nauk Ye Tian Shi, lek drenujący gorącą wilgoć , a nawet wilgoć późnego lata – Shi Wen. To jeden z najlepszych napojów, jaki możemy pić w krajach tropikalnych podczas pory deszczowej. W Indiach przygotowuje się czarną herbatę z przyprawami (masala), ale też z mlekiem i z dużą ilością cukru, co ma negatywny wpływ na trawienie, przyczynia się do powstawania Wilgoci i Gorąca w przewodzie pokarmowym oraz wysypek skórnych i neutralizuje właściwości tego napoju. Można wiele powiedzieć na temat kawy, serca i mózgu. Aromatyczna i dynamiczna natura tego napoju może zwiększyć krążenie krwi w sercu, a także mózgu poprzez rozszerzenie naczyń krwionośnych. Szczególnie jeśli pijesz kawę na styl włoski. Jednak zbyt duża ilość wytworzy powierzchniową energię poprzez transformację Jing w Qi, a przecież suchość Krwi to jest to, co nazywamy wewnętrznym Wiatrem (Nei Feng), objawiającym się drżeniem, palpitacjami, bezsennością, zimnymi i wilgotnymi dłońmi i stopami oraz niepokojem.
Ze względu na silną strategię marketingową, kawa została zareklamowana jako zdrowy napój długowieczności, ale nim nie jest. Jeśli spojrzysz na notowania giełdowe, zrozumiesz dlaczego tak stwierdzono. Jednak zioło, które zaburza układ nerwowy, wytwarza Wiatr i powoduje bezsenność, nie może przedłużać życia. Trzeba wiedzieć, że kawa ze zwykłego sklepu jest w większości zaimpregnowana herbicydami i pestycydami i jest trucizną dla układu nerwowego i mózgu. Powinna być uważana za jedną z głównych przyczyn zaburzeń układu nerwowego, a nawet raka. Wiem, że to stwierdzenie będzie szokować miłośników kawy, ale w odniesieniu do natury, działania oraz chemicznego konserwowania kawy w dzisiejszych czasach, to nic dziwnego, że zaburzenia mózgu i choroby centralnego układu nerwowego (oprócz szczepień) gwałtownie rosną wraz z konsumpcją kawy, kawy rozpuszczalnej, a zwłaszcza kawy pakowanej w aluminiowe kapsułki i pijanej z aspartamem.
Aby zrozumieć związek między kawą a układem odpornościowym, należy zastanowić się nad powiązaniem między SHEN i PO – zwierzęcą duszą (architektem). Dopóki sen jest głęboki, bez marzeń sennych lub koszmarów, to niewielka ilość kawy rano lub po obiedzie nie stanowi problemu dla organizmu i może poprawić nawet trawienie. Kiedy sen zostanie zakłócony, PO nie będzie w stanie zregenerować organizmu podczas głębokiego snu, a niebezpieczne choroby, takie jak choroby autoimmunologiczne, a nawet rak, będą się manifestować. To jest powód, dla którego kawa i rak są powiązane ze sobą, tak jak rak i schizofrenia. Napój, który może wywołać bezsenność, nie może być w ogóle zdrowy. Smak gorzki w pierwszej kolejności zawsze uderza w Yang Nerek, następnie w Pęcherzyk Żółciowy, a na koniec w warstwę Krwi. Zbyt wiele ziół gorzkich może uszkodzić Qi i Yang Nerek (nietrzymanie moczu, moczenie) i może być odpowiedzialnych za przewlekłe choroby nerek. Nie mówię tu tylko o kawie, ale też o czarnej i zielonej herbacie. Jakość napoju zawsze powinna stać na pierwszym miejscu. Nigdy nie używajcie kawy czy herbaty niepochodzących z upraw ekologicznych i nauczcie się dodawać przypraw i ziół neutralizujących ich pH i ich zimną naturę.
Polecałbym używanie niewielkiej ilości sody oczyszczonej, by chronić błony żołądka oraz pH naszego ciała. Jest to prosty i skuteczny sposób. Wystarczy odrobina sody razem z kardamonem lub korą cynamonu, by uzyskać zadowalający efekt. Cukier nie jest problemem, ale cukier trzcinowy będzie lepszym wyborem. Dlaczego konsumpcja kawy wzrosła tak bardzo w ciągu ostatnich lat? Odpowiedź jest prosta – pragniesz tego, czym jesteś i starasz się pozbyć stagnacji Qi i zastoju krwi w najszybszy możliwy sposób. Kawa jest sekretnym środkiem przeciwdepresyjnym, takim jak cukier, tytoń i alkohol i jest łatwa do zdobycia. Po wypiciu filiżanki kawy czujesz się szczęśliwszy i bardziej rozmowny, pomysły płyną wartkim strumieniem, a Ty możesz rozmawiać, pisać i czytać więcej i efektywniej niż wcześniej. Dlatego mówi się, że kawa wzmacnia SHEN YI – konceptualny umysł, który może rozróżniać, etykietować i konceptualizować wszystko. Im więcej wiesz, tym lepiej się czujesz, a kawa będzie cennym narzędziem do tego celu. YI należy do przemiany Ziemi, a Ogień karmi i ogrzewa Ziemię. Jeśli połączymy smak gorzki kawy z ostrą i także gorzką naturą tytoniu, otrzymamy potężną kombinację wspierającą intelekt. Wszyscy wielcy pisarze pijali kawę i palili papierosy lub fajkę. Kawa ma naturę zsyłającą, wprawdzie otwiera kanały serca i wspiera mózg na jakiś czas, ale jej głównym działaniem jest wspieranie ruchu zsyłającego w Yang Ming – szczególnie w jelicie grubym.
Jeśli spojrzymy na liście herbaciane z perspektywy prawa sygnatur, to zauważymy, że naturą herbaty jest rozpraszający ruch w górę; nie jest to owoc ani ziarno jak w przypadku kawy. Wprawdzie obydwa te napoje zawierają w sobie teinę i kofeinę, ale kawa będzie poprawiać funkcje YI i PO, podczas gdy herbata będzie ulepszać działanie HUN i SHEN. Dla osób uprawiających kaligrafię, Qi Gong i Tai Qi Quan lepsze będą zielone i kwiatowe herbaty, ale w przypadku działalności komercyjnej i przy wymagających zajęciach, kawa jest najlepszym wyborem. Infekcje pęcherza moczowego dzielą się na pięć podstawowych wzorców: ogień, wilgoć, zastój Qi, gorąco krwi i niedobór. W przypadku wtórnej gorącej wilgoci, spowodowanej niedoborem Yang lub Qi Nerek (zimno w Nerkach), infekcja pęcherza moczowego pogorszy się po wypiciu kawy. Wiatr Serca (niepokój) przeniknie do Tai Yang i będzie odparowywał wodę (wtórna gorąca wilgoć). Pacjent z zapaleniem pęcherza z powodu wtórnej gorącej wilgoci zawsze będzie utrzymywał, że kawa łagodzi objawy na jakiś czas, ale w rezultacie pogarsza przyczynę problemu. Zieloną herbatę i kawę można stosować tylko w przypadku nadmiaru, ostrej fazy infekcji pęcherza z gorącem i toksynami.
Chciałbym zakończyć zdaniem, które usłyszałem od swojego nauczyciela: “Nigdy niczego nie obiecuj po wypiciu kawy, bo jest to stan euforii. Spróbuj zrobić to samo po wypiciu szklanki piwa”.