To co jesz na co dzień może być lekarstwem albo prostą drogą do inwestowania w choroby. W bardzo prosty i przejrzysty sposób wyjaśnia ten mechanizm Kuchnia Pięciu Przemian, która wywodzi się z tradycyjnej kuchni i medycyny chińskiej.
Przez większą część swojego życia byłem bardzo podatny na infekcje, a regularne przeziębienia były moim chlebem powszednim. Wiedziałem, że jedną z przyczyn jest brak świadomości i praktycznej wiedzy nt. tego jak jeść, aby funkcjonować w zgodzie z tym, co faktycznie potrzebuje moje ciało. Stosowałem wiele diet, ale żadna na dłuższą metę się nie sprawdzała. Dziś wychodzę z założenia, że fundamentem zrównoważonego żywienia powinna być wiedza na temat tego jak konkrente pożywienie oddziaływuje holistycznie na moje ciało.
Według Tradycyjnej Medycyny Chińskiej choroba to efekt zachwiania równowagi w ludzkim organizmie, brak pewnych składników lub energii, albo niewłaściwy jej obieg. Stąd Medycyna Chińska nie wyróżnia jednostek chorobowych, tak jak zachodnia, lecz stara się objąć człowieka i jego problem całościowo, uwzględniając również jego środowisko w którym żyje, klimat oraz przyzwyczajenia. Podczas gdy nasze zalecenia żywieniowe/zdrowotne zmieniają się wręcz co chwilę, założenia Medycyny Chińskiej pozostają niezmienne, opierają się bowiem na prawach kosmicznych oraz obserwacji zjawisk zachodzących w przyrodzie.
Dlatego postanowiłem szukać systemu (a nie diety), który nauczy mnie jak jeść to, czego faktycznie potrzebuje w danym momencie dnia, a nawet życia. Na bazie wielu poszukiwań doszedłem do wniosku, że satysfakcjonującą wiedzę dostarczy mi albo ajurweda albo Kuchnia Pięciu Przemian. Ostatecznie wybrałem tę drugą opcję, a to wszystko przez fakt, że swoją przygodę ze zdrowiem zacząłem od akupunktury, która jest podstawowym narzędziem leczenia w Tradycyjnej Medycynie Chińskiej.
Korzenie kuchni Pięciu Przemian
Kuchnia Pięciu Przemian wywodzi się z tradycyjnej kuchni i medycyny chińskiej. Gotowanie i kultura spożywania posiłków według Kuchni Pięciu Przemian ma swoje korzenie również w jednym z najważniejszych nurtów filozoficzno-religijnych Chin, a mianowicie w taoizmie. Ta filozofia głosi równowagę miedzy duszą a ciałem, a także zakłada, że rzeczy, w przypadku Kuchni Pięciu Przemian – jedzenie, mają swoją naturalną moc i energię i należy wykorzystywać ich naturalne właściwości.
Według Tradycyjnej Medycyny Chińskiej klasyfikacji podlegają wszystkie otaczające nas zjawiska ,w tym pokarmy jakie spożywamy, oraz sam człowiek i jego organy. Starożytni Chińczycy potrafili powiązać i opisać oddziaływanie pokarmu na nasze organy i poprzez odpowiednią dietę uzupełniać niedobory i przywracać równowagę w organizmie. Ten sposób odżywania stał się też sposobem na leczenie rozmaitych schorzeń.
W kolejnych artykułach będę przybliżać wam podstawowe zagadnienia tego systemu, a przy okazji zapraszam do odwiedzenia mojego gabinetu akupunktury w Warszawie, gdzie regularnie dzięki TCM pomagam ludziom w powrocie do równowagi zdrowotnej.
Aloha,
MJ